Jumaat, 31 Disember 2010

Perbezaan Ahli Sunnah Dengan Golongan Lain - Bahagian 1


Ahli Sunnah adalah orang yang mencintai hadis nabi dan patuh melaksanakan kandungannya.

Ahli Sunnah dan Ahli Hadis bukanlah mereka yang sekadar sibuk dalam urusan ilmu hadis, mereka juga yang mencintai dan mencurahkan perhatian kepadanya, beriltizam dengannya serta menyeru orang lain agar beriltizam kepadanya baik dia sebagai ahli hadis, feqah, sufi, pemimpin ataupun orang awam.

Yang dimaksudkan dengan Ahli Hadis bukannya hanya setakat mendengar sahaja, menuliskan atau meriwayatkannya tetapi ia adalah mereka yang paling benar hafalannya, pengetahuannya dan pemahamannya, kemudian mengikutinya secara lahir dan batin.

Demikian pula halnya dengan Ahli Quran, sekurang-kurangnya mereka mencintai al-Quran dan Hadis dengan penuh perhatian serta beramal dengan ilmunya sebagai bukti penghormatan terhadap kedua-dua sumber itu.

Oleh kerana itu, fuqaha hadis lebih memahami perihal Rasul jika dibandingkan dengan fuqaha lainnya, sufi mereka lebih murni mengikut jejak Rasul daripada sufi golongan lainnya, pemimpin mereka lebih teguh mengikuti garisan kebajikan Rasul daripada pemimpin lainnya dan orang awam mereka lebih teguh pegangan mereka kepada Rasulullah dibandingkan dengan orang awam lainnya.

Sumber :Ahli Sunnah Wal Jamaah : Kenapa Perlu Dipertahankan Di Nusantara Karangan Haji Jainal Sakiban al-Jauhari Terbitan Majlis Agama Islam Negeri Johor m/s 28

Tiada ulasan:

Catat Ulasan